sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Kirjaessee



Alexander Dumas


Valitsin Romantiikan ajalta kirjailijan nimeltä Alexander Dumas vanhempi. Hän oli ranskalainen romantiikan ajan kirjailija ja hänellä on lapsi nimeltä Alexander Dumas nuorempi, joka on myös kirjailija. Alexandre Dumas vanhempi kirjoitti seikkailuja tulvillaan olevia tarinoita ja historiallisia kronikoita, jotka valtasivat ranskalaisen yleisön mielikuvituksen. Hänen menestyneimmät teoksensa ovat Kolme Muskettisoturia ja Monte-Criston kreivi. Muita teoksia häneltä ovat esimerkiksi Herttuattaren rakkaus, Keisari ja orjatyttö sekä Kirjekyyhkynen. Minä valitsin hänen tunnetuimmat teoksensa eli Kolme Muskettisoturia ja Monte-Criston kreivin.
      Molemmat kirjat käsittelivät samaa aihetta, petosta. Kirjoissa on pääosassa petos, joka luo kumpaankin oman tarinansa. Kirjassa on myös erilaisia salaliittoja henkilöhahmojen kesken ja Monte-Criston kreivissä on yksi päähenkilö, kun taas Kolme Muskettisoturissa on neljä. Kirjojen sijasta katsoin kirjoista tehdyt elokuvat. Monte-Criston kreivi oli vanhanaikaisempi elokuva ja Kolme Muskettisoturia oli hieman nykyaikaisempi. Molemmista sai kiinni teoksen keskinäisen ajatuksen. Molempien teoksien miljöö oli vanhaa aikaa eli Monte-Criston kreivi sijoittuu 1800-luvulle ja Kolme Muskettisoturia 1600-luvulle. 

Kolme Muskettisoturia sijoittuu Ranskaan ja Englantiin. Tapahtumat käytiin Ranskassa ja Englannissa, mutta myös niiden välissä. Tarinan päähenkilöt ovat Athos, Porthos ja Aramis, jotka ovat kolme muskettisoturia sekä nuori poika nimeltä D’Artagna. D’Artagna on nuori ja huimapäinen poika, joka on lähtenyt kotoa kohti Pariisia. Hän haluaa tulla muskettisoturiksi ja lähtee etsimään kolmea muskettisoturia. Hänen isänsä oli myös muskettisoturi, mutta he ovat silti köyhiä. Athos, Porthos ja Aramis ovat kolme muskettisoturia, jotka palvelevat ylpeydellä Ranskaa ja sen kuningasta. He toimivat hyvin yhdessä.
      Tarinassa on myös muita henkilöitä, jotka ovat suuressa valossa tarinassa. MyLady Winter on kuvan kaunis nainen, joka osaa olla viekas. Hän on tarinan kaikkien salaliittojen keskeinen henkilö, koska hän haluaa suurimman edun itselleen. Richelieu on tarinassa oleva paavi, joka on kuninkaan niin sanottu neuvonantaja. Hän haluaa kuninkaan pois vallasta, jotta saisi itse johtaa Ranskaa. Rochefort on kuninkaan armeijan johtaja. Hän on lähinnä Richelieuksen komennuksessa. Ludvig XIII ja Anna ovat Ranskan kuningas ja kuningatar. He ovat nuoria ja sen vuoksi he tarvitsevat paavin apua. Buckingham on Englannin herttua, joka rakastaa kuningatar Annaa. Constance on D’Artagnen mielitietty. Hän haluaa saada Constancen omakseen. Lopuksi on vielä Planchet, joka toimii muskettisoturien palvelijana.
      Tarina (huom. kertoo nyt elokuvasta) alkaa siitä, kun Aramis, Porthos ja Athos yhdessä Myladyn kanssa yrittävät varastaa Da Vincin piirustuksen ilmalaivasta. Mylady esittää tässä kohtaa Aramiksen rakastajaa, mutta oikeasti juonittelee piirustuksen itselleen. He saavat piirustuksen salaisesta kammiosta ja juhlistavat tätä. Mylady on tarjonnut jokaiselle juoman, jossa on huumausainetta. Mylady ei itse juonut omaansa vaan katsoo kuinka aineen teho vaikuttaa muskettisotureihin. Aramis on täysin pöyristynyt ja saa kuulla Myladyltä, että hän ei oikeasti rakastanu häntä vaan teki sen bisneksen vuoksi. Hän teki bisnestä Buckinghamin kanssa ja antaa ilmalaivan piirustuksen hänelle. Buckingham on rakentamassa sotalaivaa, joka pystyy lentämään.
      Vuosi on kulunut tapahtuneesta ja nuori D’Artagna on matkalla Pariisiin muskettisoturien luo. Matkalla hän joutuu tappeluun Rochefortin kanssa ja saa tästä vihamiehen. Päästyään vihdoin Pariisiin hän kohtaa muskettisoturit yksitellen. Jokaisen kanssa hänelle käy jotain ikävää ja haastaa nämä taisteluun. Tavatessaan vihdoin kaikki kolme kerralla hän saa selville, että herrat ovat kolme muskettisoturia. Tappeluiden jälkeen ja keneenkään heistä kuolematta, muskettisoturit päästävät D’Artagnin yöpymään luokseen. Samaan aikaan Mylady on juonittelemassa paavin kanssa kuninkaan pois vallasta. He järjestävät valhe suhteen kuningattaren ja Buckinghamin välille ja piilottavat kirjeitä kuningattaren huoneeseen sekä varastavat tämän upean kaulakorun, jonka hän sai kuninkaalta. Mylady vie kaulakorun Buckinghamin linnaan, jotta suhde saataisiin vaikuttamaan aidolta. Samaan aikaan Mylady toimii myös Buckinghamin kanssa salaliitossa. Buckingham ei silti tiedä kaulakorusta mitään.
       Kuningas löytää salakirjeet kuningatar Annan huoneesta ja on huolissaan, että tämä pettää häntä. Hän pyytää paavilta neuvoa ja paavi sanoo kuninkaalle, että järjestäisi juhlat ja pyytäisi kuningatarta laittamaan kaulakorun. Kuningas suostuu ideaan ja kertoo ilo uutisen kuningattarelle. Kuningatar haluaa kiillottaa kaulakorunsa, mutta huomaa, että se on varastettu. Kuningattaren hovineito Constance lähtee pyytämään apua D’Artagnalta, jonka hän tapasi aikaisemmin. D’Artagnen ja muskettisoturien tulisi hakea kaulakoru Englannista ja tuoda se takaisin juhliin viidessä päivässä. Kaikki suostuvat ja matka kohti Englantia on alkanut.
      Aramis, Porthos, Athos ja D’Artagna pääsevät Englantiin ja kehittelevät suunnitelmaa kuinka he saisivat kaulakorun. He päättävät varastaa Buckinghamin sotailmalaivan ja räjäyttävät hänen torninsa palasiksi. He oikeasti tiesivät, ettei kaulakoru olisi Buckinghamilla, koska Mylady halusi pitää kaulakorun itsellään. He kaappaavat Myladyn ilmalaivan avulla ja saavat kaulakorun. He pääsevät matkaamaan takaisin Ranskaan. Matkalla sattuu kumminkin ikäviä, kun paavi on saanut selville, että hänen suunnitelma on epäonnistumassa. Paavi lähettää Rochefortin kaappaaman kaulakorun ja pitämään sen piilossa. Taisteluja käydään muskettisoturien ja sotilaiden välillä, mutta D’Artagna saa taisteltua kaulakorun Rochefortilta ja pääsevät takaisin Ranskan kuningattaren luo juuri ajoissa. Juhlat olivat melkein jo alkamassa, kunnes kuningatar Anna sai kaulakorunsa ylleen. Kuningas huomaa kaulakorun ja on ikionnellinen. Samalla saadaan tietää paavin petoksesta ja hän ei ole enää kuninkaan palveluksessa. Kaikki päättyi hyvin ja D’Artagna sai naisensa eli Constancen ja hänet hyväksyttiin osaksi muskettisotureita.
      Tarinan teemana oli oikeus ja rohkeus. Aiheena oli petos. Tarinan tyyli kuvasi hyvin romantiikan ajan makua, seikkailuja ja jännitystä. Elokuva ei täysin tuonut oikeaa kuvaa Alexander Dumaksen teoksesta, koska asioita oli hieman modernisoitu ja uusittu. Keskeisen kuvan sai kyllä teoksesta ja siitä, millainen kirja on. Pidin elokuvasta todella paljon ja pyrin lukemaan kirjan jonain päivänä.

Monte-Criston kreivi sijoittuu Ranskaan, Italiaan ja Välimeren alueelle. Tarinan päähenkilönä on Edmond Dantes. Hän tulee köyhästä perheestä ja tarinassa hänestä tulee Monte-Criston kreivi kostaakseen niille, jotka tekivät hänelle pahaa. Edmondilla on hyvä ystävä nimeltä Fernand Mondego. Tarinan alussa Edmond pääsee kuintenkin huomaamaan, että Fernand ei olekkaan kaikista paras ystävä. Edmondin joutuessa vankilaan hän tapaa siellä vanhan miehen nimeltä Abbe Faria. Hän on ollut vankina todella kauan ja päättää opettaa Edmondille kaiken mitä hän tietää. Mercedes Iguanadan kuului olla Edmondin morsian, mutta hänen jouduttuaan vankilaan Mercedes päättää naida Fernandin. J.F. Villefort on tarinassa varakas mies, joka vangitsee Edmondin. Jacoposta tulee Edmondin ikuinen palvelija, koska hän säästi hänen henkensä. Tarinassa tulee esille myös Napoleon, Luigi Vampa, joka on merirosvo kapteeni ja Maurice, joka oli ennen Edmondin pomo.
     Tarinan alussa (tarina on elokuvasta pohjautuva) Edmond on palannut matkaltaan Marseilleen ja saa kuulla, että hänet on ylennetty laivan kapteeniksi, koska laivan kapteeni oli kuollut kyseisellä paluu matkalla. Edmond on menossa kertomaan tätä upealle morsiolleen, joka on Fernandin seurassa. Hän kertoo molemmille, että on saanut ylennyksen. Fernand ei ole tästä iloinen, koska on jo valmiiksi kateellinen Edmondille, koska hän on köyhä ja on silti löytänyt upean morsiamen. Hän on rikas ja hyvästä suvusta, joten hänen kuuluisi naida upea nainen.
      Koti matkallaan Edmond sai reissultaan kirjeen Napoleonilta ja Napoleon väitti, että kirje oli vain vanhalle tutulle oleva henkilökohtainen kirje. Fernand näki, kun Napoleon ojensi Edmondille kirjeen ja luki sen salaa Edmondin nukkuessa. Kirjeessä oli salaisia sota vinkkejä. Marseilleen päästyään Fernand kertoa asiasta Villefortille, joka vastasi petoksista. Edmondin juhliessa ylennystään hänet tullaan vangitsemaan petoksestaan. Villefortin kuulustellessa Edmondia selviää, että Edmond on syytön. Juuri, kun hän oli päästämässä Edmondia menemään, hän kysyi häneltä, että kenelle kirje oli tarkoitus antaa. Edmondin vastatessa Villefortin isän nimen, hän kauhistui. Villefort ei halunnut pilata mainettaan, joten hän poltti kirjeen ja pisti Edmondin telkien taakse. Kaikille Edmondin läheisille annettiin ymmärtää, että Edmond hirtettäisiin, mutta todellisuudessa hän virusi vankilassa. Villefort ja Fernand olivat yhdessä järjestäneet koko jutun. He yhdessä pistivät Edmondin telkien taakse ja olivat suunnitelleet paljon muuta yhdessä.
     Edmond virusi monta vuotta vankeudessa, mutta yhdessä vankilassa tapaamansa miehen Abben avulla, hän pääsi pakoon. Hän pakeni vankilasta ja ui kauas vastapäiselle rannalle. Siellä hän tapasi merirosvot ja heidän johtajansa Luigin. Luigi oli tappamassa Jacopoa, mutta Edmond pelasti hänen henkensä. Jacoposta tuli Edmondin palvelija.
     Päästyään vihdoin takaisin kotikaupunkiinsa yhdessä Jacopon kanssa, hän otti selvää vihollisistaan. Hän halusi tietää missä Villefort ja Fernand ovat ja mitä he tekevät nykyään. Edmondilla ei ollut paljon rahaa käytössään, koska oli virunut vankilassa monia vuosia. Vankilassa ollessaan hän kuuli Abbelta, että on olemassa eräs muinainen aarre Monte-Criston saarella. Edmond sai kartan Abbelta ja hän aikoi etsiä aarteen. Yhdessä Jacopon kanssa he lähtivät etsimään aarretta Monte-Criston saarelta. Löydettyään sen he tajusivat, että rahaa oli naurettavan paljon. Edmondista tuli todella rikas ja päätti vaihtaa nimensä Monte-Criston kreiviksi.
      Kun Edmondista tuli rikas, hän osti valtavan kartanon. Hän aikoi pitää kartanossa suuret juhlat ja kutsua vihollisensa Villefortin ja Fernandin sinne. Samalla Edmond sai kuulla, että Mercedes on naimisissa fernandin kanssa ja heillä on lapsi. Tämä uutinen sai Edmondin vielä enemmän vihaiseksi ja halusi syvästi kostaa Fernandille.
      Pidettyään juhlat ja suunniteltuaan kuinka kostaa näille kahdelle miehelle oli aika toimia. Edmond onnistui saamaan Villefortin vankilaan ja viimeiseksi jäi Fernand. Mercedes oli tunnistanut Edmondin ja Edmond tunnusti Mercedeksille, että hän oli esittänyt Monte-Criston kreiviä ja on oikeasti elossa. He rakastuivat uudelleen ja päättivät karata pois.
      Lopussa Edmond ja Fernand joutuvat miekkatappeluun ja samalla Edmond saa tietää, että Fernandin ja Mercedeksin poika on oikeasti hänen poikansa. Tästä syntyy tiiviimpi tappelu, mutta Edmond onnistuu surmaamaan Fernandin. Edmond ja Mercedes saavat vihdoin toisensa ja saavat olla yhdessä loppu elämänsä.
     Teoksen tarina on hyvin yhteydessä romantiikan ajan kirjallisuuteen. On rakkautta, on seikkailuja ja taisteluita. Uskon, että kirja eroaa elokuvasta jonkin verran, koska kirjasta voi saada vielä enemmän vanhanaikaisemman kuvan. Teoksen teemoina ovat oikeus, kosto ja anteeksianto. Aiheena on kateus, joka johtaa petokseen. Pidin elokuvasta todella paljon ja uskon, että kirjakin on tosi hyvä.

1 kommentti:

  1. Printtasin tekstisi ja punakynään sen ja kommentoin sitten siihen hiukan sanavalintoja yms. Nauti Cern-reissusta ja selviydy tästä jaksosta, mutta muista tarttua näihin kirjoina vaikka kesällä!

    VastaaPoista